Gebouw Irene

Gebouw Irene was in de 17e en 18e eeuw in gebruik als woning van een grootschipper. Aan de gevel hangt een anker. Wanneer de schipper nog vracht mee kon nemen hing hij het anker uit. Was het schip vol of ging men vertrekken dan werd het anker ingehaald.
Het gebouw is in 1898 voor fl. 600,- door de Hervormde diaconie gekocht.

Tegenwoordig wordt het gebouw door de kerkelijke gemeente gebruikt voor vergaderingen en kerkelijke activiteiten. Op zondag, tijdens de kerkdienst, komen de kinderen van de zondagsschool hier bijeen.

Bij de restauratie in 2010/2011 zijn de luiken door Harmen Zweed gerestaureerd. De vier luiken aan de zijde van de Nieuwstad zijn beschilderd met bloemen, op de acht luiken aan de zijkant van het gebouw zijn Abrahams Offerande, De Goede Herder, De Hoop, De Liefde, Gerechtigheid en Johannes Openbaring verbeeld.
Deze afbeeldingen stonden op het hakkebord van Hindelooper fluitschepen. (Een hakkebord hing aan de bovenkant van het achtersteven en toonde vaak een tafereel uit de Bijbel en meestal ook een wapen van de thuishaven van het schip.)

Met ingang van 29 december 2019 is de kerk gesloten i.v.m. schilderwerkzaamheden.

De kerkdiensten worden gehouden in gebouw Irene aan de Nieuwstad. De werkzaamheden duren vermoedelijk de eerste drie maanden van 2020.